Verzorging

Elke plant kent zijn eigen verzorging. Hieronder vindt u alles wat u wilt weten over uw plant.

Brighamia Hawaiian Palm

De verzorging van de “Hawaii Palm” is zeer eenvoudig, maar u moet wel een paar dingen weten. De groeiwijze is als een palmboom, ze maakt nieuwe blaadjes in de kop en stoot de oude onderste bladeren weer af. Deze vergelen en verdrogen,  u kunt ze makkelijk afbreken. Hierdoor wordt de karakteristieke palmen stam gevormd. Het hele jaar door worden nieuwe blaadjes gevormd, maar het afstoten gaat in fases. Bij sterk wisselende omstandigheden stoot de “Hawaii Palm” in een keer veel blad tegelijk af. Geen nood, binnen enkele weken zit het er weer aan.

De “Hawaii Palm” heeft een omgekeerd groeiseizoen, dat wil zeggen, ze groeit in de winter en heeft in de zomer haar rustperiode. Dit is precies omgekeerd als de meeste planten die wij kennen.

brighamia-013

Standplaats
In de winter mag de “Hawaii palm” licht staan, zelfs op het zuidvenster. Ze doet het overigens ook goed met minder licht. In de zomermaanden moet ze juist wat meer voor de zon beschut worden. Onder invloed van veel licht verliest ze veel blad (dit komt echt weer terug). Veel mensen “overzomeren” hun “Hawaii Palm” op het terras of in de tuin. Gek genoeg kan ze daar veel beter tegen de zon. Niet later dan begin september weer naar binnen halen.

Water en voeding
De stam van de ’Hawaii Palm‘ is, net als bij een cactus, een waterreservoir. Ze kan daardoor wel zes weken zonder water overleven, de ideale vakantieplant dus! Net als een echte cactus kan ze niet tegen te veel water, de stam kan dan gaan rotten. Gemiddeld één maal per week water geven. Vooraf eerst even de aarde voelen. Als deze nog vochtig is, rustig een weekje wachten. Wel belangrijk is dat u elke maand bijmest. Normale mest voor groene planten is prima. Als u de ’Hawaii Palm‘ goed bijmest zult u in de herfst met veel bloemen beloond worden.

Temperatuur
De optimale temperatuur ligt tussen de 18-25°C. Incidenteel kan ze ook hele lage temperaturen verdragen maar, pas op, ze kan niet tegen de vorst.

Bijzonderheden
Door stress kan de ’Hawaii Palm‘ veel blad verliezen. Stress omstandigheden zijn de overgang van de winter naar de zomer als het plotseling erg licht wordt, te veel water, een aantasting van insecten, maar ook de reis vanuit de kas, via de winkel, naar uw woning. Het afstoten van blad is een soort zelfverdedigingsmechanisme van de plant. Snel nadat ze blad heeft verloren gaat ze weer nieuw blad maken dat is aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

Sansevieria Friends

De Sansevieria is een van de makkelijkste planten die er zijn, ze staat niet voor niets al jarenlang op nummer 1 in de top tien van studentenkamerplanten. ‘Friends’ is hier geen uitzondering op.

sansevieria-bericht

Standplaats
’Friends’ kan werkelijk overal staan, van heel licht tot vrij donker.  In de zomermaanden echter oppassen met de felle zon direct achter het venster. De zon zelf is geen probleem, maar de temperatuur achter glas kan enorm oplopen.

Water en voeding
Sansevieria ’Friends‘ heeft het liefst een lichtvochtige potgrond. Regelmatig water geven zorgt voor een sterke groei. ’Friends‘ kan echter heel goed tegen verwaarlozing en enkele weken zonder verzorging is geen enkel probleem. Probeer elke maand wat bij te mesten met meststof voor groene planten.

Temperatuur
’Friends‘ groeit goed bij veel verschillende temperaturen en is dus ook hierin heel makkelijk. Optimaal zijn temperaturen tussen de 15 en 25°C.

Calathea Network

Standplaats
Calathea ‘Network’houdt niet van de volle zon, zeker niet in de zomermaanden. Een wat beschutte plek tot zelfs een schaduwrijke plek heeft ze het liefste. Ze is goed geschikt voor het donkere plekje in de kamer waar geen enkele andere plant het uithoudt.

calathea

Water en voeding
Houdt ‘Network’  lekker vochtig, maar zorg ervoor dat de wortels niet in het water blijven staan. Ze houdt niet van droogte. Minimaal een maal per maand bijmesten met voeding voor groene planten.

Temperatuur
Normale kamertemperatuur van 18 – 25°C voldoet het beste.

Euphorbia Lucky Eight

Standplaats
De Euphorbia ’Lucky Eight‘ mag heel zonnig staan. In de wintermaanden mag ze zelfs op het zuid venster. Hoe meer zon, des te meer bloemen. Pas echter op dat in de zomer de temperatuur achter glas niet te hoog op loopt. In de zomermaanden kan ’Lucky Eight‘ ook prima buiten in de tuin of op het terras. U zult merken dat de bloemen binnen een paar dagen van roze naar cerise rood verkleuren. In een pot op tafel of gewoon in de tuin geplant een unieke blikvanger.

miliwandWater en voeding
De ouderwetse ‘Christusdoorn’ moest als een cactus worden behandeld. ’Lucky Eight‘ heeft graag wat meer water, maar houdt niet van natte voeten. Probeer de potgrond matig vochtig te houden. Elke 14 dagen bijmesten met meststof voor bloeiende planten wordt zeer op prijs gesteld.

Temperatuur
’Lucky Eight‘ gedijt bij veel verschillende temperaturen van 15-30 °C.